Monday 20 March 2017

Κουλουράκια με καρύδια και μέλι βελανιδιάς


Μοσχομυριστά κουλουράκια σας κερνάμε σήμερα!!
Αγαπημένη συνήθεια για εμάς να βουτάμε κουλουράκια στον καφέ, στο τσάι και η μικρή στο πρωινό της γάλα.
Πρόσφατα προμηθεύτηκα μέλι βελανιδιάς από την περιοχή της Θεσσαλίας. Κατά την προσφιλή μου συνήθεια, όταν κάποιο καινούργιο υλικό φθάσει στα χέρια μου όλο και κάποιες συνταγές θα σκαρφιστώ να σας φτιάξω.
Το μέλι βελανιδιάς είναι ένα μέλι αρκετά σκούρο χρώμα. Κατά την γνώμη μου διαφέρει αρκετά από τα άλλα είδη μελιού από κωνοφόρα δένδρα. Στην γεύση δίνει την αίσθηση των ξηρών καρπών και μια ιδέα καραμέλας γάλακτος. Το ίδιο καταλαβαίνει κανείς και στα αρώματά του.
Ενθουσιάστηκα και από τα δύο και η πρώτη συνταγή που σκέφθηκα να φτιάξω ήταν κουλουράκια, αφράτα και τραγανά.
Σας τα προτείνω ως μια διαφορετική επιλογή από τα κλασσικά πασχαλινά κουλουράκια.
Αν θέλετε να τα φτιάξετε αλλά δεν βρίσκετε μέλι βελανιδιάς, χρησιμοποιήστε μέλι ελάτης ή έστω ανθέων. Η γεύση όμως δεν θα είναι η ίδια, αν και τα ίδια τα κουλουράκια θα είναι νόστιμα.
Σας έχω ήδη έτοιμη και μια δεύτερη συνταγή με την προσθήκη του μελιού της βελανιδιάς.
Φτιάξτε και απολαύστε τα κουλουράκια σύμφωνα με την συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω!

Τα υλικά μας:
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μπέϊκιν πάουντερ
3/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
ελάχιστο αλάτι
200 γρ. ζάχαρη απλή
120 γρ. αιγοπρόβειο φρέσκο βούτυρο (ή 120 γρ. αγελαδινό φρέσκο βούτυρο)
2 γεμάτες κουταλιές μέλι βελανιδιάς
120 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
2 μεγάλα αυγά
Για το άλειμμα
1 αυγό
φρέσκο γάλα
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το μέλι. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και αφού ενσωματωθούν προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και την σόδα. Χτυπάμε για δύο τρία λεπτά ακόμα και σταματάμε το μίξερ. Συνολικά τα χτύπησα δέκα λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρύδια και κατόπιν το αλεύρι λίγο λίγο. Ζυμώνουμε με με τα χέρια μας ως να απορροφηθεί το αλεύρι και να επιτύχουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη που να πλάθεται. Δεν ζυμώνουμε παραπάνω.
Πλάθουμε κατά προτίμηση μικρά κουλουράκια σε διάφορα σχήματα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με μισό φλιτζάνι περίπου γάλα φρέσκο.
Με πινέλο αλείφουμε με το μείγμα του αυγού τα κουλουράκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 15 λεπτά. Αν τα κουλουράκια μας είναι μεγαλύτερα, θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο.
Αφού βγάλουμε τα κουλουράκια μας από τον φούρνο, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς. Κατόπιν τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...