Saturday 13 May 2017

Κέικ με φουντούκια και μέλι βελανιδιάς


Θυμάστε τα κουλουράκια με καρύδια και μέλι βελανιδιάς που είχα φτιάξει τις προάλλες??
Τα κουλουράκια είχαν γίνει ανάρπαστα, οπότε κάτι ακόμα έπρεπε να φτιάξω με αυτό το ωραίο μέλι. Έτσι έφτιαξα ένα νόστιμο κέικ με φουντούκια και μέλι βελανιδιάς.
Προτίμησα τα φουντούκια αυτή τη φορά, νομίζω ότι ταιριάζουν πολύ με αυτό το μέλι.
Αφράτο και μυρωδάτο το κέικ μας, ιδανικό για το πρωινό μας, τον καφέ ή το τσάι μας, όπως και όποτε το θέλουμε.
Προσωπικά και επειδή έχω εδώ και χρόνια καταργήσει την ζάχαρη στο καφέ μου ή το τσάι και αντ' αυτής προσθέτω μέλι, βρήκα τον όλο συνδυασμό ταιριαστό.
Άλλωστε τα κέικς όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, είναι ένα από τα πιο προσιτά, οικονομικά γλυκά. Αυτά που όλη η οικογένεια αγαπά.
Έτσι είναι και το σημερινό μας κέικ και είμαι σίγουρη ότι θα αγαπηθεί από εσάς και όλη την οικογένειά σας!

Τα υλικά μας:
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά μπέϊκιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι
3 μεγάλα αυγά
190 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας (ή φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο)
100 γρ. ζάχαρη
110 γρ. μέλι βελανιδιάς ή ελάτης
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από μισό μέτριο πορτοκάλι
50 γρ. φουντούκια, μέτρια κομμένα
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι στρογγυλό με ψηλά τοιχώματα και διάμετρο 22 εκ.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με την ίδια διάμετρο και το βάζουμε στον πυθμένα του ταψιού. Το βουτυρώνουμε και αυτό και αλευρώνουμε όλο το εσωτερικό του ταψιού. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και αφήνουμε την φόρμα στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, το μέλι και την ζάχαρη.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο αιγοπρόβειο βούτυρο, η γεύση του βουτύρου θα είναι ελαφρώς πιο έντονη από αυτήν του φρέσκου βουτύρου αγελάδας.
Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα υλικά μας, να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε το άρωμα της βανίλιας, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μετρημένος σε γραμμάρια και όχι σε ml.
Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα ως να ενσωματωθούν εντελώς με τα υπόλοιπα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου, ρίχνοντάς το λίγο λίγο. Με ένα μεγάλο κουτάλι ανακατεύουμε με κίνηση από κάτω προς τα επάνω, παγιδεύοντας με τον τρόπο αυτό αέρα στο μείγμα που θα βοηθήσει το κέικ μας να φουσκώσει.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα κομμένα φουντούκια.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 175 βαθ. Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στην μεσαία θέση.
Βάζουμε το κέικ στον φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφού περάσει μισή ώρα από την στιγμή που βάλαμε το κέικ στον φούρνο, το καλύπτουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Αν όχι συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και το βάζουμε επάνω σε σχάρα μπισκότων.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε το κέικ από το ταψάκι.
Φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά ή το τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...