Wednesday 17 May 2017

Γαρίδες και κολοκτύπες αλά ιταλικά


Μια από τις συνταγές που μας έφτιαξε ο εξάδελφος μας Salvatore την Μ. Εβδομάδα, ήταν γαρίδες και κολοκτύπες (ψευτογαρίδες ή ψευτοκαραβίδες), με πικάντικη σκορδάτη, κόκκινη σάλτσα.
Οι κολοκτύπες όπως είναι πιο γνωστές ή ψευτογαρίδες ή ψευτοκαραβίδες, είναι ένα ντοστιμότατο θαλασσινό που έχει όμως λίγο ψαχνό.
Από ότι μας είπαν οι ψαράδες της περιοχής, ψαρεύονται όταν έχει γεμάτο φεγγάρι.
Ο Salvatore τις χρησιμοποιεί σε αυτού του είδους τις συνταγές όπως αυτή που θα σας δείξουμε σήμερα, κυρίως για την νοστιμιά τους. Λιγότερο για το ψαχνό τους το οποίο ομολογουμένως, βγαίνει δύσκολα από το κέλυφος.
Το σκορδάκι είναι μπόλικο μέσα στην σάλτσα και το απαραίτητο πιπεράκι peperoncino, δεν λείπει από τα υλικά. Στην σάλτσα επίσης συνδυάζεται η φρέσκια ντομάτα με τον συμπυκνωμένο χυμό τομάτας τύπου πουμαρό, που της δίνει ωραία υφή.
Το λευκό κρασί προσθέτει τα αρώματά του στο φαγητό μας.
Οι γαρίδες συνοδεύτηκαν με ζυμαρικά linguine.
Όσο για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα;
Il gusto perfetto, όπως έλεγε ο μάγειρας παλιάς γνωστής διαφήμισης!!!
Σύντομα θα σας δείξω μια ακόμα εύκολη ιταλική συνταγή με γαρίδες, που και αυτή την δοκιμάσαμε από τα χεράκια του ιταλού εξαδέλφου μας και ενθουσιαστήκαμε!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό γαρίδες Ν. 1 ή Ν. 2
μισό κιλό κολοκτύπες
2 μέτριες ντομάτες
750 ml. συμπ. χυμό ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
8 σκελίδες σκόρδο
2-3 πιπεράκια peperoncino ή και περισσότερα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
μισό κιλό ζυμαρικά linguine
Προαιρετικά
ψιλοκομμένο μαϊντανό
Τι κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και τις κολοκτύπες.
Με ένα ψαλίδι κουζίνας κόβουμε τις μακριές κεραίες από τις γαρίδες. Με το ίδιο ψαλίδι και ξεκινώντας από την βάση του κεφαλιού, κόβουμε κατά μήκος της ράχης το κέλυφος. Αφαιρούμε το εντεράκι που υπάρχει εκεί.
Αφού τελειώσουμε με όλες τις γαρίδες, τις πλένουμε και πάλι πολύ καλά, για να φύγει τυχόν άμμος που δεν ξεπλύθηκε.
Αφήνουμε τις γαρίδες και τις κολοκτύπες στην άκρη.
Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τις φλούδες και τους σπόρους. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μούλτι και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου επάνω στον πάγκο της κουζίνας μας ή σε ξύλο κοπής. Με την βάση της παλάμης μας χτυπάμε δυνατά την κάθε σκελίδα σκόρδου να σπάσει. Αφαιρούμε τα φλούδια από τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε.
Κόβουμε τα πιπεράκια peperoncino σε μικρότερα κομμάτια.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ψιλοκομμένο σκόρδο και τις πιπερίτσες. Σοτάρουμε ως να ροδίσει το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρει μια βράση προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και τον συμπ. χυμό ντομάτας. 
Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό.
Αλατίζουμε την σάλτσα. Αφήνουμε να σιγοβράσει.
Συγχρόνως σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό μαζί με αλάτι και λίγο ελαιόλαδο να βράσει. Ρίχνουμε κατόπιν τα linguine και τα βράζουμε al dente. Δηλαδή ως του σημείου που τα ζυμαρικά θα κρατάνε λίγο. Τα σουρώνουμε καλά.
Όταν δούμε ότι η σάλτσα ντομάτας αρχίζει να δένει, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις κολοκτύπες.
Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά και αφού βεβαιωθούμε ότι οι γαρίδες έχουν βράσει και μαλακώσει κατεβάζουμε την σάλτσα από την φωτιά. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις κολοκτύπες και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα βρασμένα linguine και ανακατεύουμε να αρτηθούν καλά με την σάλτσα.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή δύο μικρότερες τα linguine με την σάλτσα και από πάνω μοιράζουμε τα θαλασσινά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον αριθμό των peperoncini που θα προσθέσουμε στην σάλτσα μας. Είναι πολύ καυτερά. Αν τα καυτερά φαγητά δεν είναι της προτίμησής μας, δεν υπερβαίνουμε την προτεινόμενη δοσολογία.
Σερβίρουμε το φαγητό μας αμέσως ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...